Page 1 of 1

Problems with SD card

Posted: Wed Jan 09, 2019 10:02 am
by Yern
Hello guys,

I currently have problems reading the SD card. Although the print.txt file is recognized, no content is detected. As soon as I want to estimate the layers, he always shows me the same number of layers. It does not matter if my print.txt has PlanB-code or not.

Unfortunately, I don't know what to do anymore. I was sure that it must be due to the format of the SD card. However, I have already used normal SD card and SDHC card. No difference...
I also used several different codes, from the test file to the normal G-code, no difference.

The only thing I could still imagine as a mistake is the boost demultiplexer. Have used the DIY version, maybe there something went wrong. However, the error doesn't explain that to me.

Maybe someone knows more about this error or already had the same problem.

Thank you for your help!

Re: Problems with SD card

Posted: Thu Jan 10, 2019 6:45 pm
by dragonator
How many layers does it show when you load the file.

Boost demultiplex should not influence the SD reading part. The two are completely separate. You are reading data, else it would not have found print.txt.

I have heard of these issues before but lack of a working Plan B here makes it difficult for me to debug the problem. Best guess is that the SD card library was altered in the past few years to a point that the way I handled the reading of the code no longer works.

Plan B was from late 2014. Digging in the arduino SD library, I Guess that the 1.0.5 or some other version of 1.0.# should be a good start to try. I cannot guarantee that it will work, but I think it is a good starting point.

Re: Problems with SD card

Posted: Mon Feb 11, 2019 4:36 pm
by Yern
That was useful! Thank you! The mechanical and electric components are working now, but I've got some trouble with the cartridge, no spray out. Is there some failure with the cartridge you know? The circuit should be okay, I checked that.


Thank you for your time and best regards,

Tobias

Re: Problems with SD card

Posted: Tue Feb 12, 2019 5:02 pm
by dragonator
What do you do before you start printing?

The printhead does need to be cleaned with water before you start printing. If you have not been printing for a while, the printhead needs to be cleaned with an alcohol to get rid of clogs. If that does not fix the problem I would like to see an image of you current setup to see if I can find obvious issues.

Re: Problems with SD card

Posted: Fri Feb 22, 2019 8:41 am
by Yern
Hey, thanks for your reply.

It was a obvious error. I fixed it and now it works. Thanks for your support! :)

Re: Problems with SD card

Posted: Wed Mar 13, 2019 11:16 am
by Yern
Hey,

back again :D

There is a function, but it doesn´t work perfectly. There still is a problem with the nozzles. It seems like not all the nozzles spray. Perhaps you´ve got the same error?

Best regards,

Tobias

Re: Problems with SD card

Posted: Wed Mar 13, 2019 2:57 pm
by Yern
Yern wrote:
Wed Mar 13, 2019 11:16 am
Hey,

back again :D

There is a function, but it doesn´t work perfectly. There still is a problem with the nozzles. It seems like not all the nozzles spray. Perhaps you´ve got the same error?

Best regards,

Tobias
I´ve tested it today. Only Nozzle 6 is working. I think i will check the connection to the carrier. I hope there is something wrong. :D

Best regards

Re: Problems with SD card

Posted: Wed Mar 13, 2019 6:55 pm
by dragonator
If you clean the head again and it is a different nozzle it might still be clogged. The printheads can be a bit tricky if they are older. You can also try a different printhead to verify.

If it really is only nozzle 6 and nozzle 6 every time, it might be a connection that is off. What connection or where is difficult to say. I'd first have to look at the schematic to see what combination of pins 6 should be. It is is a single pin of the multiplexer input, it is possible that there is an issue between the megatronics board and the printhead driver.

Re: Problems with SD card

Posted: Thu Mar 14, 2019 10:47 am
by Yern
Yeah, thought of it. I will test it in the next days.

Thank you and best regards!